Piernik
Najsmaczniejszy piernik świąteczny z bakaliami, aromatyczny pachnący przyprawami korzennymi i czekoladą. Piernik przygotowuje się szybko jest bardzo łatwy. Smakuje wyśmienicie, jest miękki nie wymaga leżakowania. Jest pyszny i efektowny.
składniki
Do miski miksera wkładamy masło, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i po jednym żółtku ucieramy. Do masy dodajemy rozpuszczony miód, śmietanę, wodę, przyprawę do piernika, mąkę wymieszaną z sodą,kakao i obtoczone w mące bakalie. W drugiej misce ubijamy białka, które dodajemy do masy, delikatnie mieszamy,Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w temperaturze około 170 stopni 40-45 minut.
Polewa czekoladowa
Do rondelka wkładamy margarynę, cukier, kakao i wodę. Na małym palniku gazu podgrzewamy do połączenia się składników,ciągle mieszając.
Przestudzoną polewą polewamy ciasto, na wierzchu robimy dekoracje ze skórki pomarańczowej i posypki
składniki
- 3 duże jajka
- 1 szkl cukru pudru
- 3 szkl mąki
- 20 dag prawdziwego miodu
- 1 szkl kwaśnej śmietany
- 20 dag masła
- 1 łyżeczka sody
- 1 cukier waniliowy
- 1 przyprawa do piernika
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 opakowanie mieszanki skórek Gold Pack
- 1/2 szkl rodzynek
- Posypka.
Do miski miksera wkładamy masło, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i po jednym żółtku ucieramy. Do masy dodajemy rozpuszczony miód, śmietanę, wodę, przyprawę do piernika, mąkę wymieszaną z sodą,kakao i obtoczone w mące bakalie. W drugiej misce ubijamy białka, które dodajemy do masy, delikatnie mieszamy,Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w temperaturze około 170 stopni 40-45 minut.
Polewa czekoladowa
Do rondelka wkładamy margarynę, cukier, kakao i wodę. Na małym palniku gazu podgrzewamy do połączenia się składników,ciągle mieszając.
Przestudzoną polewą polewamy ciasto, na wierzchu robimy dekoracje ze skórki pomarańczowej i posypki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz