Penne z piersią z kaczki, warzywami w sosie pomidorowym
Danie
zostało przygotowane bez użycia soli, jest bardzo zdrowe szczególnie polecane osobom odchudzajacym. W daniu wykorzystanie zostały bardzo zdrowe
składniki takie jak: Seler naciowy, który jest bardzo zdrowy dla organizmu. Dostarcza
wiele witamin i składników odżywczych. Dodatkowo może zastąpić sól. Współczesne
badania dowodzą,, seler zawiera 80 substancji , które wpływają na zdrowie
człowieka. Cebula, czosnek i marchew równie zawierają w swym składzie wiele składników
odżywczych dla organizmu witaminy i składniki mineralne. Makaron bezglutenowy i
pierś z kaczki.
Składniki
- 1 opakowanie makaronu penne bezglutenowego
- 4 piersi z kaczki bez skóry
- 4 łodygi selera naciowego
- 4 marchewki średnie wielkości
- 3 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek
- 150 ml wina białego lub czerwonego wytrawnego
- 400 ml sosu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- Świeże zioła ( rozmaryn, tymianek, bazylia
- 1 łyzka przyprawy do rosołu
- Świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie
Pierś z
kaczki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plastry. Posypujemy
świeżo mielonym pieprzem i gałązkami rozmarynu i tymianku.
Obrane i
umyte warzywa kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
W garnku do
gotowania makaronu, gotujemy makaron według przepisu al dente.
Na patelni królewskiej rozgrzewamy oliwkę z
oliwek dodajemy czosnek, cebulę, marchewkę smażymy około 2 minuty. Dodajemy
plastry piersi z kaczki, seler naciowy, liście laurowe, ziele angielskie,
rozmaryn, tymianek. Smażymy około 5 minut, dodajemy łyżkę miodu, wlewamy wino.
Po wyparowaniu alkoholu wlewamy sos pomidorowy, przyprawę rosołową. Gotujemy
kilka minut, aż warzywa będą al dente i pierś z kaczki miękka. Ugotowany
makaron dodajemy do sosu, mieszamy doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Penne z
piersią z kaczki warzywami w sosie
pomidorowym podajemy z kieliszkiem nalewki jeżynowej .
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz