Piernik

Najsmaczniejszy piernik świąteczny z bakaliami, aromatyczny pachnący przyprawami korzennymi i czekoladą. Piernik przygotowuje się szybko jest bardzo łatwy. Smakuje wyśmienicie, jest miękki nie wymaga leżakowania. Jest pyszny i efektowny.


składniki

  • 3 duże jajka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 3 szkl mąki 
  • 20 dag prawdziwego miodu
  • 1 szkl kwaśnej śmietany
  • 20 dag masła 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 opakowanie mieszanki skórek Gold Pack
  • 1/2 szkl rodzynek
  • Posypka.
  Wykonanie
Do miski miksera wkładamy masło, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy  i po jednym żółtku ucieramy. Do masy dodajemy rozpuszczony miód, śmietanę, wodę, przyprawę do piernika, mąkę wymieszaną z sodą,kakao i obtoczone w mące bakalie. W drugiej misce ubijamy białka, które dodajemy do masy, delikatnie mieszamy,Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w temperaturze około 170 stopni 40-45 minut.
Polewa czekoladowa
Do rondelka wkładamy margarynę, cukier, kakao i wodę. Na małym palniku gazu podgrzewamy do połączenia się składników,ciągle mieszając.
Przestudzoną polewą polewamy ciasto, na wierzchu robimy dekoracje ze skórki pomarańczowej i posypki

Brak komentarzy: