Rolada z tuńczyka z olejem rzepakowym

Uwielbiam ryby pod każdą postacią. W spiżarce znalazłam kilka puszek tuńczyka w oleju. Wymyśliłam sobie, ze przygotuję roladę z tuńczyka z olejem rzepakowym.  Roladę możemy podać na przystawkę lub kolację,
 „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często dodaję do potraw i przygotowuję  na bazie oleju różne sosy

składniki 
  • 4 opakowania tuńczyka w oleju 
  • 2 jajka 
  • sól
  • 10 ml oleju rzepakowego 
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki startego parmezanu 
  • czerstwa bułka
  • starka skórka z jednej cytryny

wykonanie 
Tuńczyka osączamy z oleju, dzielimy na małe kawałki. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy tuńczyka, natkę pietruszki, namoczoną i odciśniętą bułkę, skórkę z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy na jednorodną rzadką masę. Arkusz papieru pergaminowego smarujemy oliwą, wykładamy masę. Zawijamy i obwiązujemy nitką. Roladę układamy na sitku do gotowania na parze i gotujemy około 20-30 minut. Roladę wyjmujemy,studzimy wyjmujemy z papieru.
Olej rzepakowy mieszamy z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią, natką pietruszki i sokiem z cytryny.  
Roladę podajemy z sosem.

Prześlij komentarz