Domowy schab wędzony

Uwielbiam robić wędzonki dla moich bliskich i znajomych. Uśmiech i zadowolenie na twarzy moich bliskich i znajomych jeszcze bardziej mnie motywuje. Za każdym razem coś zmieniam i tak mamy nowy przepis. Mięso najlepiej kupować w zaufanym sklepie i powinno być bardzo świeże. Pamiętacie o tym. Domowy schab wędzony jest pyszny, soczysty o cudownym aromacie. 

składniki 

  • 2 x 1,5 kg schabu wieprzowego
  •   20 dag peklosmaczku .klik
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • kilka liści laurowych 
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego 
  • około 2 litry wody 
Parzenie 

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego Premieur klik
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej Premieur klik
  • kilka liści laurowych 
  • łyżeczka pieprzu czarnego 
  • kilka ząbków czosnku 



Wykonanie
Mięso dokładnie myjemy,odciskamy z wody,osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy solankę, do garnka wlewamy wodę dodajemy   peklosmaczek. W małej ilości wody gotujemy przyprawy przez chwilę,studzimy. Dodajemy do wody z peklosmaczkiem mieszamy do rozpuszczenia. Schab za pomocą strzykawki nastrzykujemy solanką w kilku miejscach. Do pozostałej solanki wkładamy schab na 4 dni. Garnek ze mięsem przechowujemy w lodówce Po wyjęciu mięso osuszamy przez kilka godzin na drążku w chłodnym miejscu.

Wędzenie
Schab wkładamy do komory wędzarni,
włączamy wentylator - około 2 godzin.
Ustawiamy temperaturę na 40 stopni -1 godzinkę.
55 stopni z włączonym genaratorem dymu-3,5 - 4 godziny
Parzenie 
Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól himalajska  pieprz czarny ząbki czosnku. Wkładamy schab do gorącej wody o temperaturze około 80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni. Garnek przestawiamy na najmniejszy palnik. Woda nie może się zagotować. 
Prześlij komentarz