Sałatka wielkanocna z olejem rzepakowym

Już niedługo zbliża się Wielkanoc pora zaplanować potrawy, jakie pojawią się na świątecznym stole. Warto wcześniej przygotować listę produktów z których będziemy robić nasze smakołyki na świąteczny stół.
Zawsze w mojej kuchni jest olej rzepakowy, który wykorzystuję na ciepło i zimno.  Olej rzepakowy jest bardzo zdrowy, zawiera sterole roślinne,  kwasy omega 3,zmniejsza zawartość złego cholesterolu. Jest też jednym z moich ulubionych.

Składniki 
  • Sałata lodowa
  • pomidorki koktajlowe
  • świeży ogórek 
  • rzodkiewki
  • cebula czerwona 
  • 4 jajka na twardo 
  • olej rzepakowy 
  • mięta
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny
Wykonanie 
Dokładnie myjemy osuszamy suszarką do sałaty. Pomidorki myjemy kroimy na pół, cebulę kroimy w piórka, ogórka i rzodkiewki w krążki, jajka w ósemki. Na talerzu układamy sałatę i pozostałe warzywa, jajka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość polewamy olejem rzepakowym. skrapiamy sokiem z cytryny.

Prześlij komentarz