wtorek, 11 kwietnia 2017

Babka piaskowa z olejem rzepakowym.

Na wielkanocnym stole zawsze króluje babka piaskowa, bez której nie wyobrażam sobie świat.  Szybciutko idziemy do sklepu na zakupy i robimy babeczkę piaskową. Zapewniam was babka zawsz sie udaje jest pyszna :) Zawsze w mojej kuchni jest olej rzepakowy, który wykorzystuję na ciepło i zimno.  Olej rzepakowy jest bardzo zdrowy, zawiera sterole roślinne,  kwasy omega 3,zmniejsza zawartość złego cholesterolu. Jest też jednym z moich ulubionych.
Babka piaskowa z cukrem pudrem
Składniki
·                    30 dag   mąki  pszennej
·                  10 dag  mąki   ziemniaczanej
·                  4  jaja
·                  1,5 szklanki cukru pudru
·                  1  cukier waniliowy
·                  15 dag masła 
·                  4 łyżki oleju rzepakowego
·                  1 łyżki octu
·                  2 łyżeczki  proszku  do  pieczenia
·                  Aromat



Wykonanie
Masło  ucieramy   z  jajkami  cukrem pudrem  i waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy łączymy,  dodajemy proszek do pieczenia. łączymy   z masą jajeczną dodajemy  olej i ocet  mieszamy. Ciasto wylać do  foremki i piec w temperaturze  180 stopni  50  minut. Wyjąć babeczkę z foremki ostudzić posypać cukrem pudrem 
Prześlij komentarz