niedziela, 30 kwietnia 2017

lody/ sorbet truskawkowy z tymiankiem

Sezon na truskawki za chwilę się zacznie. Nie ma nic prostszego, tylko puree z owoców, woda i cukier. Czyli lód owocowy, deser lekki i aromatyczny. jest orzeźwiający z czystym sumieniem polecam osobom na diecie.
Składniki 
  • 70 dag truskawek 
  • 3-4 łyżki miodu 
  • 5 dag cukru brązowego 
  • gałązki świeżego tymianku
  • sok 1/2 cytryny

Wykonanie 
Umyć i osączyć truskawki. Oderwać ogonki.
Zagotować cukier w 3 łyżkach wody. Do malaksera włożyć truskawki,ciepły syrop, miód, sok z cytryny, listki tymianku Mieszać do uzyskania konsystencji puree. Jeśli pestki przeszkadzają można przecedzić przez sito.
Całość wlać do dużego płaskiego pojemnika  i wstawić do zamrażalki na około 15 minut.
Dokładnie wymieszać i ponownie wstawić do zamrażalki. Powtórzyć tę czynność kilka razy aż sorbet się zetnie.

Prześlij komentarz