Ogórki kanapkowe

Sezon na ogórki w pełni. W ubiegłym roku ogórki kanapkowe były numer jeden w moim domu, wszyscy byli zachwyceni prosili o przepisy.  Jedna z ważniejszych rzeczy ogórki świetnie się przechowują zimą, zostało kilka słoików z ubiegłego roku nadal są pyszne. 

składniki

  • ·       5 kg ogórków średniej wielkości w miarę jednakowej wielkości
  • ·       6 szklanek wody
  • ·       5 szklanek octu spirytusowego 10%  pojemność 250ml 
  • ·       5 szklanek cukru
  • ·       3 łyżki gorczycy
  • ·       3 łyżki ziaren czarnego pieprzu
  • ·       3 płaskie łyżki kurkumy
  • ·       30 ziaren ziela angielskiego
  • ·       3 płaskie łyżki (ok45g) soli do przetworów.

Wykonanie
Ogórki dokładnie umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry krajalnicą do wędlin lub nożem. Do umytych wyparzonych słoików poukładać ciasno ogórki w słoikach. Przygotowanie zalewy do ogórków. Do dużego garnka wlać wodę dodać cukier, gorczycę, pieprz, kurkumę, ziele angielskie,sól  zagotować dodać ocet, gotować pod przykryciem 5 minut. Gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić słoiki. 
Pasteryzacja: Słoiki wstawić do pasteryzatora , tak by woda sięgała ¾ słoików. Ustawić temperaturę  na 85 stopni, Słoiki wstawić do gorącej wody pasteryzować około 10 minut w zależności od wielkości słoika. Wodę w garnku zagotować pod przykryciem wstawić słoiki z ogórkami, od chwili wrzenia gotować 5-7 minut. Gorące słoiki z ogórkami, przykryć ręcznikiem lub kocem i zostawić do wystygnięcia


Prześlij komentarz