Pyszna domowa nalewka wiśniowa
Ceny wiśni w tym roku powalają na kolana zrobiłam nalewkę z mniejszej ilości. Nalewka wiśniowa jest jedną z najbardziej popularnych jest bardzo zdrowa.
wykonanie
Dojrzałe wiśnie myję następnie dryluje zostawiam 10-20 pestek. Do dużego naczynia szklanego władam drylowane wiśnie i pestki. W zależności jaką chcemy mieć nalewkę tyle dajemy pestek. Pestki nadają lekkiej goryczki. Ja wolę słodką daję ich dosłownie kilka. Całość zalewamy spirytusem .Przykrywamy gazą lub pieluchą. Stawiamy w ciepłym w miarę słonecznym miejscu na około dwa tygodnie Do garnka wlewamy wodę dodajemy cukier zagotowujemy przestudzony syrop dodajemy do wiśni ze spirytusem dobrze mieszamy pozostawimy na 2 tygodnie w słonecznym miejscu. Rozlewamy do butelek nalewka jest gotowa do spożycia po trzech miesiącach.
Wiśnie nie wyrzucamy wykorzystamy je do przygotowania ciast, deserów czy sosów. Wiśnie wkładamy do pojemniczka do zamrażalki i chowamy do zamrażalki.
Składniki
·
3 kg wiśni
·
1,5 kg cukru
·
1 litr spirytusu
·
1,2 litra wody
wykonanie
Dojrzałe wiśnie myję następnie dryluje zostawiam 10-20 pestek. Do dużego naczynia szklanego władam drylowane wiśnie i pestki. W zależności jaką chcemy mieć nalewkę tyle dajemy pestek. Pestki nadają lekkiej goryczki. Ja wolę słodką daję ich dosłownie kilka. Całość zalewamy spirytusem .Przykrywamy gazą lub pieluchą. Stawiamy w ciepłym w miarę słonecznym miejscu na około dwa tygodnie Do garnka wlewamy wodę dodajemy cukier zagotowujemy przestudzony syrop dodajemy do wiśni ze spirytusem dobrze mieszamy pozostawimy na 2 tygodnie w słonecznym miejscu. Rozlewamy do butelek nalewka jest gotowa do spożycia po trzech miesiącach.
Wiśnie nie wyrzucamy wykorzystamy je do przygotowania ciast, deserów czy sosów. Wiśnie wkładamy do pojemniczka do zamrażalki i chowamy do zamrażalki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz