Domowa nalewka z aronii

 Udało się kupić na targu aronię w przyzwoitej cenie. Niedoceniona przez wiele osób, królowa naszych sadów aronia, które jest bardzo zdrowa bogata w witaminy i związki roślinne, ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią nas przed rakiem, idealna na nadciśnienie i choroby oczu i wiele innych. Wystarczy kilka składników dobre chęci i zimą możemy cieszyć się pyszną domową nalewką z aronii. Nalewkę z aronii można przygotować na wiele sposobów, największym hitem jest nalewka z liśćmi wiśni. Przemrożenie owoce aronii i liście wiśni niweluje lekką gorycz tych owoców, do tego nadaje bardzo ciekawy posmak. Smak jest inny choć bardzo zbliżony do nalewki z wiśni. 

Składniki 

  • 3 kg aronii 
  • 400 szt liści wiśni
  • laska wanilii 
  • skórka otarta z cytryny 
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1 litr spirytusu 
  • 1/2 litra wódki
  • 1,5 kg cukru 

Wykonanie 
1.Owoce aronii myjemy, osuszamy następnie wkładamy na  dwie dobry do zamrażalki.
2, Liście wiśni myjemy i osączamy na sitku.
3.Owoce aronii  i liście z wiśni wkładamy do garnka zagotowujemy i dodajemy cukier gotujemy około pól godziny,.
4 Sok z owcami studzimy w chłodnym miejscu pozostawiamy na jedna dobę.
5.Owoce przecedzamy przez bardzo gęste sitko lub gazę.
6. Do owoców dodajmy laskę wanilii, skórkę z pomarańczy i cytryny, spirytus i wódkę
7. Dobrze mieszamy i przelewamy  do butelek
8. Butelki z nalewką  postawiamy  w ciemnym chłodnym miejscu na  kilka miesięcy

Prześlij komentarz