Ogórki kanapkowe
Sezon na ogórki w pełni. W ubiegłym roku ogórki kanapkowe były numer jeden w moim domu, wszyscy byli zachwyceni prosili o przepisy. Jedna z ważniejszych rzeczy ogórki świetnie się przechowują zimą, zostało kilka słoików z ubiegłego roku nadal są pyszne.
składniki
- · 5 kg ogórków średniej wielkości w miarę jednakowej wielkości
- · 6 szklanek wody
- · 5 szklanek octu spirytusowego 10% pojemność 250ml
- · 5 szklanek cukru
- · 3 łyżki gorczycy
- · 3 łyżki ziaren czarnego pieprzu
- · 3 płaskie łyżki kurkumy
- · 30 ziaren ziela angielskiego
- · 3 płaskie łyżki (ok45g) soli do przetworów.
Wykonanie
Ogórki
dokładnie umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry krajalnicą do wędlin lub
nożem. Do umytych wyparzonych słoików
poukładać ciasno ogórki w słoikach. Przygotowanie zalewy do ogórków. Do dużego garnka wlać wodę dodać cukier,
gorczycę, pieprz, kurkumę, ziele angielskie,sól zagotować dodać ocet, gotować pod
przykryciem 5 minut. Gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić słoiki.
Pasteryzacja:
Słoiki wstawić do pasteryzatora , tak by woda sięgała ¾ słoików. Ustawić temperaturę na 85 stopni, Słoiki wstawić do gorącej wody
pasteryzować około 10 minut w zależności od wielkości słoika. Wodę w garnku
zagotować pod przykryciem wstawić słoiki z ogórkami, od chwili wrzenia gotować
5-7 minut. Gorące słoiki z ogórkami, przykryć ręcznikiem lub kocem i zostawić do
wystygnięcia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz