Bardzo puszysty sernik
Lista składników
- 1,5 kostki margaryny Kasia
- 30 dkg mąki krupczatki
- 10 dkg cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 22%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg sera mielonego
- 9 jajek ( żółtka i białka osobno)
- 1 śmietana 200 gram 30%
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1 szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżki cukru kryształu do ubijanej piany
- aromat, np. pomarańczowy - kilka kropel
- 2 łyżki kakao
Jak zrobić?
Wykonanie
 ciasta: 1. Mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao przesiać na stolnicę. 2.
 Dodać cukier, margarynę i posiekać nożem. 3. Dodać żółtka oraz śmietanę
 i szybko zagnieść ciasto. 4. Owinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki 
na ok. godzinę. Wykonanie masy: 1. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na 
puszystą masę. 2. Dodać do masy jajecznej mielony ser , stopioną i 
schodzoną Kasię cały czas lekko ucierając. 3. Dodać śmietanę, budyń i 
znów wyrobić na jednolitą masę. 4. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno z
 dwoma łyżkami cukru pianę z białek. Delikatnie ale dokładnie mieszamy 
masę. 5. Na przygotowaną dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
wykładamy ciasto. Na ciasto wylewamy masę i lekko wyrównujemy jej 
powierzchnię drewnianą łyżką. Ciasto piekę około godziny . Wstawiam do 
nagrzanego piekarnika ok. 150 stopni, a później ustawiam temperaturę na 
180 stopni. Z termoobiegiem zalecam ustawić 10 stopni mniej. Gdy 
widzimy, że ser zbyt mocno się rumieni a jeszcze musi się piec, możemy 
nakryć sernik kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
 Temperatura piekarnika : 150-180 st. C
Czas pieczenia:60-80 min 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz