BELGIJSKA SAŁATKA JAJECZNA
Uwielbiam potrawy z różnych stron świata zapraszam na Belgijską sałatkę jajeczną.
- 20 dag majonezu sałatkowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 6-8 łyżeczek wody
- 1 mała cebula
- po 2 szczypty soli i pieprzu łyżeczki cukru
- 8 średnich ziemniaków ugotowanych w łupinach
- 2 ogórki marynowane
- 2 jabłka
- 4 średnie główki cykorii
- 1 pęczek rzodkiewek
- 12 jaj ugotowanych na twardo
Przygotowanie
Majonez wymieszać z koncentratem pomidorowym, sokiem cytrynowym i woda. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce bezpośrednio do sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę wielkości 1 cm.
Ogórki pokroić w drobną kostkę. Z obranych jabłek wykroić gniazda nasienne. Jabłka pokroić na cienkie plasterki. Ziemniaki, ogórki i jabłka wymieszać z sosem i odstawić na 1 godzinę.
Główki cykorii umyć, odkroić czubki a pozostałe liście pokroić na paski. Rzodkiewki umyć i pokroić na plasterki. Jaja obrać i przekroić na sześć części. Sałatkę wymieszać z paskami cykorii, rzodkiewkami i ugarnirować jajami oraz od krojonym i czubkami cykorii.
Majonez wymieszać z koncentratem pomidorowym, sokiem cytrynowym i woda. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce bezpośrednio do sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę wielkości 1 cm.
Ogórki pokroić w drobną kostkę. Z obranych jabłek wykroić gniazda nasienne. Jabłka pokroić na cienkie plasterki. Ziemniaki, ogórki i jabłka wymieszać z sosem i odstawić na 1 godzinę.
Główki cykorii umyć, odkroić czubki a pozostałe liście pokroić na paski. Rzodkiewki umyć i pokroić na plasterki. Jaja obrać i przekroić na sześć części. Sałatkę wymieszać z paskami cykorii, rzodkiewkami i ugarnirować jajami oraz od krojonym i czubkami cykorii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz