Sałatka serbska
Składniki
- 400g majonezu dekoracyjnego Winiary
- 4łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżeczki niezbyt ostrej musztardy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta białego pieprzu
- 450g ogórków marynowanych
- 22 czerwone papryczki
- 6 jabłek
- 6 bananów
- 1główka kruchej sałaty
Przygotowanie
W misce wymieszać majonez z sokiem cytrynowym i musztardą.Doprawić do smaku cukrem,papryką w proszku i pieprzem.Ogórki pokroić w cienkie paski.Paprykę umyć przekroić na pół i oczyścić z nasion.Pokroić w paski i razem z ogórkami dodać do sosu. Jabłka umyć,pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Pokroić najpierw na grubsze plasterki a potem w słupki. Jabłka także dodać do sosu.Banany obrać przekroić wzdłuż na pół pokroić na plasterki i wymieszać z sosem. Sałatę rozdzielić na niezbyt duże kawałki,umyć dokładnie i osuszyć. Sałatę ułożyć na talerzykach a na niej serbską sałatkę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz