ciasto na dzien matki




Witam
Bardzo lubię  gotować. Najnowsze  moje  dzieło to ciasto  owocowo pastelowe.
Ciasto  truskawkowo pastelowe  lub dowolne  inne  owoce.
Składniki
Biszkopt jasny
  • jajka 4 sztuki
  • mąka kukurydziana 2 łyżki
  • mąka pszenna tortowa 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
  • cukier 1 szklanka
Ciemny biszkopt
  • jajka 4 sztuki
  • mąka pszenna 1/2 szklanki
  • kakao 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
  • cukier drobny (lub puder) 3/4 szklanki
Biszkopt makowy
  • jajka 4 sztuki
  • mąka pszenna 1/2 szklanki
  • mak 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
  • cukier zwykły 1 szklanka
Pozostałe składniki
  • truskawki świeże 1 kilogram
  • galaretka o smaku truskawkowym 3 sztuki
  • masło 1 łyżka
  • Śmietana tortowa 36% 1/2 litra
  • galaretka malinowa lub żelatyna 1 sztuka
  • cukier drobny (lub puder) 1 łyżki
  • śmietan fix 1 sztuka
  • sok z połowy limonki
  • delicje – paczka
  • mus czekoladowy -milka 1 opakowanie
Wykonanie
Biszkopt jasny
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st.
Biszkopt kakaowy
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Piec w temp 160-180 st. ok 30 minut
Biszkopt makowy
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem z makiem . Piec w temp 160-180 st. ok 30 minut
Masa truskawkowa
Truskawki umyć i zagotować. Smażyć je chwilę na maśle, następnie dodać suche galaretki truskawkowe, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
Galaretkę malinową rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, następnie dodać wystudzoną galaretkę.

Przekładać: biszkopt - masa truskawkowa - biszkopt bita śmietana delicje – biszkopt, dekorować według uznania polewa lub galaretka malinową, truskawki wiórki kokosowe. .

Brak komentarzy: