ciasto na dzien matki
Witam
Bardzo
lubię gotować. Najnowsze moje
dzieło to ciasto owocowo
pastelowe.
Ciasto truskawkowo pastelowe lub dowolne
inne owoce.
Składniki
Biszkopt
jasny
- jajka 4 sztuki
- mąka kukurydziana 2 łyżki
- mąka pszenna tortowa 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
- cukier 1 szklanka
- jajka 4 sztuki
- mąka pszenna 1/2 szklanki
- kakao 3 łyżki
- proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
- cukier drobny (lub puder) 3/4 szklanki
Biszkopt
makowy
- jajka 4 sztuki
- mąka pszenna 1/2 szklanki
- mak 3 łyżki
- proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
- cukier zwykły 1 szklanka
Pozostałe składniki
- truskawki świeże 1 kilogram
- galaretka o smaku truskawkowym 3 sztuki
- masło 1 łyżka
- Śmietana tortowa 36% 1/2 litra
- galaretka malinowa lub żelatyna 1 sztuka
- cukier drobny (lub puder) 1 łyżki
- śmietan fix 1 sztuka
- sok z połowy limonki
- delicje – paczka
- mus czekoladowy -milka 1 opakowanie
Biszkopt
jasny
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Piec. ok. 40 minut w temp.
180 st.
Biszkopt kakaowy
Jajka
ubić z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Piec w temp 160-180
st. ok 30 minut
Biszkopt
makowy
Jajka
ubić z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem z makiem . Piec w temp 160-180
st. ok 30 minut
Masa
truskawkowa
Truskawki
umyć i zagotować. Smażyć je chwilę na maśle, następnie dodać suche galaretki
truskawkowe, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
Galaretkę
malinową rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, następnie dodać
wystudzoną galaretkę.
Przekładać:
biszkopt - masa truskawkowa - biszkopt bita śmietana delicje – biszkopt,
dekorować według uznania polewa lub galaretka malinową, truskawki wiórki
kokosowe. .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz