Ciasto pastelowe z truskawkami
Składniki:
Biszkopt jasny:
4 jajek 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanka mąki( krupczatki i pszennej) 1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st. Biszkopt czekoladowy 4 jajek 3/4 szklanka cukru 3 łyżki kakao uzupełnić mąką do ¾ szklanki 1 łyżeczka proszku d. pieczenia Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao . Piec w temp 160-180' ok 30 minut. Biszkopt makowy 4 jajek 3/4 szklanka cukru 2 łyżki maku uzupełnić mąką do ¾ szklanki 1 łyżeczka proszku d. pieczenia Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem z makiem . Piec w temp 160-180' ok 30 minut. Masa truskawkowa 1,20 kg truskawek 2 truskawkowe galaretki 1 łyżki margaryny Kasi Truskawki umyć i zagotować . Smażyć je chwilę na maśle, następnie dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Bita śmietana lub krem 0,5l śmietany 30 % 1 czerwona galaretka 1-2 łyżeczki cukru pudru Galaretkę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, następnie dodać wystudzoną galaretkę. Przekładać: biszkopt - masa truskawkowa - biszkopt j- bita śmietana delicje – biszkopt, dekorować według uznania polewa lub galaretka truskawkowa, truskawki wiórki kokosowe.
Latem najelepsze są ciasta lekkie z owocami i galeretką. Ciasto wydaje się dość trudne a robi się je bardzo łatwo i szybko. Inspracją do niego była książka Siotry Anastazji.
| |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz