Ciasto pastelowe z truskawkami

Składniki:
  • 12 jajek
  • 2,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanka mąki( krupczatki i pszennej)
  • 3 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki  kakao  uzupełnić mąką do ¾ szklanki
  • 2 łyżki maku uzupełnić mąką do ¾ szklanki
  • 1,20 kg truskawek
  • 2 truskawkowe galaretki
  • 1 łyżki margaryny Kasi
  • 0,5l śmietany 30 %
  • 1 czerwona galaretka
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
Biszkopt jasny:
 4 jajek
3/4 szklanka cukru
3/4 szklanka mąki( krupczatki i pszennej)
1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać
Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st.

Biszkopt czekoladowy
 

4 jajek
3/4 szklanka cukru
3 łyżki  kakao  uzupełnić mąką do ¾ szklanki
1 łyżeczka proszku d. pieczenia
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao . Piec w temp 160-180' ok 30 minut.

Biszkopt makowy
 

4 jajek
3/4 szklanka cukru
2 łyżki maku uzupełnić mąką do ¾ szklanki
1 łyżeczka proszku d. pieczenia
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem z makiem . Piec w temp 160-180' ok 30 minut.

Masa truskawkowa
 

1,20 kg truskawek
2 truskawkowe  galaretki
1 łyżki margaryny Kasi
Truskawki  umyć i zagotować . Smażyć je chwilę na maśle, następnie dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.

Bita śmietana lub krem
 

0,5l śmietany 30 %
1 czerwona galaretka
1-2 łyżeczki cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, następnie dodać wystudzoną galaretkę.

Przekładać:
biszkopt - masa truskawkowa - biszkopt j- bita śmietana  delicje  – biszkopt, dekorować według uznania polewa lub galaretka  truskawkowa, truskawki wiórki kokosowe.
 
Latem  najelepsze są   ciasta   lekkie  z owocami i  galeretką.   Ciasto wydaje się dość trudne a robi się  je bardzo łatwo i szybko.  Inspracją  do niego była  książka Siotry  Anastazji.





  


Brak komentarzy: