karp w śmietanie
Teraz chciałabym podzielić
się przepisem z jakiego
słynie Szydłowiec Karp
w śmietanie, chociaż dla
niektórych osób będzie się kojarzył
z piaskowcem
Składniki
- Karp około 1kg
- 40 dag włoszczyzny (bez kapusty) cebula
- 2łyżki margaryny
- 2 łyżki mąki
- 1/5 szklanki śmietany 30%
- Curry
- Sól
- Pieprz
Wykonanie
Rybę oczyścić ,umyć pokroić na półdzwonka ,usunąć kręgosłup ,lub najprościej kupić
filety z karpia można
oszczędzić trochę czasu ,ale w
kieszeni będzie mniej pieniążków.
:Warzywa umyć ,obrać ,zetrzeć na tarce z małymi otworami .Cebulę pokroić w drobną
kostkę .Obłożyć rybę
warzywami i odstawić w chłodne
miejsce na dwie godziny .Usunąc warzywa
posypać kawałki karpia
solą ,pieprzem i curry, oprószyć
mąką ,włożyć do żaroodpornego
naczynia ,polać stopionym tłuszczem
i piec 40 minut w 180 C .Pod koniec pieczenia
polać śmietaną
Smacznego
Jedyną wadą karpia w
śmietanie jest kaloryczność
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz