Rolada mięsna
Składniki
- 2 golonki wieprzowe około 3-4kg
- 1poledwica wieprzowa
- 1 ozorek 2 nóżki wieprzowe
- 0,5 kg skórek od słoniny -można zastąpić dwiema nóżkami.
- Przyprawy na 5 kg mięsa
- 1,5 dag pieprzu
- 1dag ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 12 dag soli
- 3-5 ząbków czosnku
Można dodać przyprawy według uznania,Wujek stosuje wyżej podane.
Sposób wykonania
Surowce mieśne opłukac w zimnej biezącej wodzie
zalac gorąco woda i parzyc wraz z przyprawami w temp 85-90 stopni ,gotowac
bardzo powoli jak na galaterkę z nózekdo miekosci az miesko bedzie lawto
odstawac od kości.Pokroic miesko w duze kawałki .Poledwicę i ozorka zostawic w
całosci.Rosoł przecedzic .Napełnic osłonkę miesem ,poledwica ,ozorkiem zalac
rosołem ,dobrze zawiazac osłonkę.Włozyc salceson do prawie wrzacej wody,parzyc
w temperaturze 8o-85 stopni przez około 2 godziny .Wyjac z wody ułozyc na
desce po 30 minutach przycisnac druga deska ,obciązyc wyniesc do chłodnego
pomieszczenia,.Pozosrawic do całkowitego wystudzenia.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz