moje ulubione sushi :)


Zapraszam na moje ulubione futo maki

 Sushi to  bardzo  efektowne  i elegancie danie  na każdym stole. Występuje w  wielu   rodzajach   np  nigri,  maki i uromaki  na które serdecznie  zapraszam. Podstawą  dobrego sushi są składniki, które możemy kupić  w  sklepie Kuchnie Świata, zaś w  swojej   okolicy musimy poszukać dobrego  sklepi rybnego sprzedającego   świeże  ryby,  jak również warzywniaka ze świeżymi warzywami.   Stawiamy na jakość. Jakość,  jeszcze raz  jakość.
Dla początkujących   polecam zrobienie   nigiri   bardzo prostych  Wałek z   ryżu  z   pojedyńczym składnikiem na wierzchu 
Do  najbardziej popularnych zaliczamy hoso maki   małe  rolki sushi z  malą iliścią składników z  ryżem wenątrz dla stawiajacych    pierwsze   kroki    w sushi futo  maki  duże roki z   kilkoma składnikami od 2do 5  ryż  zewnątrz uro maki   ryż  na zewnątrz   robimy na nich dekoracje z  łososia,  kawioru, sezamu,  wasabi.  
     Kuchnia Azjatycka    jest  jest  bardzo zdrowa  którą    mogę  Wam z czystym sumieniem polecić.   Niedługo  ukażą się  inne  przepisy  z  tej  kuchni :)

składniki
  • paseczki z  łososia podwędzanego ,najlepszy jest surowy ja  nie lubię surowej ryby.,
  • tuńczyk ,
  • awokado  ,
  • ogórek.,
  • owoce morza np paluszki  krabowe
  • listki alg morskich nori
  • 1 szklanka  ryżu  do sushi
  • wasabi
  • marynowany  imbir
  • ocet  ryżowy
  • sos sojowy
  • cukier
  • ser do smarowania

przyrządzanie:
1. Ryż dokładnie opłukać i odsączyć.,aż woda  będzie przezroczysta  Zalać wodą i pozostawić na ok. jedną  godzinę . Następnie odlać wodę i ryż zalać dwoma szklankami wody mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. .w tym czasie   nie wolno do niego  zaglądać  ,Następnie ryż wymieszać z solą, szczyptą cukru  oraz 2 - 3 łyżeczkami octu ryżowego (według swojego smaku). 1 łyżeczką  sosu sojowego.Można  ryż  przygotować dzień wcześniej Ostatnio pojawił się w supermarkecie  gotowy sos ,jeszcze  go nie wypróbowałam :( Najważniejszy jest sposób przyrządzenia ryżu,
2.rybę lub inne dodatki kroimy w   paseczki cienkie 
Obkładamy nori ryżem zostawiając kolo 1/4 nori bez ryżu. , odwracamy nori ryżem do maty i wodorostem bez ryżu do dołu (w naszą stronę).
Składniki układamy bezpośrednio na wodoroście dość blisko dolnej krawędzi nori - ważne jest, żeby zostawić tylko tyle nori poniżej położonych składników, żeby przykryć nim składniki, nori po zawinięciu nie może wystawać dalej niż składniki. Dalej standardowo zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość.
Kroimy    na  mniejesze  kawałki,  robimy   dekoracje z   kawioru,  łososia  i sezamu

Nie polecam  rozbierania maków na czynniki pierwsze smak nie jest dobry.

1 komentarz:

Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarek pisze...

Mariolka nie ma żadnego problemu z wyjmowaniem...one praktycznie same wychodza z blachy:-)
A suszi jeszcze nie próbowałam...wszystko przede mną:-)