moje ulubione sushi :)
Zapraszam na moje ulubione futo maki
Sushi to bardzo efektowne i elegancie danie na każdym stole. Występuje w wielu rodzajach np nigri, maki i uromaki na które serdecznie zapraszam. Podstawą dobrego sushi są składniki, które możemy kupić w sklepie Kuchnie Świata, zaś w swojej okolicy musimy poszukać dobrego sklepi rybnego sprzedającego świeże ryby, jak również warzywniaka ze świeżymi warzywami. Stawiamy na jakość. Jakość, jeszcze raz jakość.
Dla początkujących polecam zrobienie nigiri bardzo prostych Wałek z ryżu z pojedyńczym składnikiem na wierzchu
Do najbardziej popularnych zaliczamy hoso maki małe rolki sushi z malą iliścią składników z ryżem wenątrz dla stawiajacych pierwsze kroki w sushi futo maki duże roki z kilkoma składnikami od 2do 5 ryż zewnątrz uro maki ryż na zewnątrz robimy na nich dekoracje z łososia, kawioru, sezamu, wasabi.
Kuchnia Azjatycka jest jest bardzo zdrowa którą mogę Wam z czystym sumieniem polecić. Niedługo ukażą się inne przepisy z tej kuchni :)
Kuchnia Azjatycka jest jest bardzo zdrowa którą mogę Wam z czystym sumieniem polecić. Niedługo ukażą się inne przepisy z tej kuchni :)
składniki
- paseczki z łososia podwędzanego ,najlepszy jest surowy ja nie lubię surowej ryby.,
- tuńczyk ,
- awokado ,
- ogórek.,
- owoce morza np paluszki krabowe
- listki alg morskich nori
- 1 szklanka ryżu do sushi
- wasabi
- marynowany imbir
- ocet ryżowy
- sos sojowy
- cukier
- ser do smarowania
przyrządzanie:
1. Ryż dokładnie opłukać i odsączyć.,aż
woda będzie przezroczysta Zalać wodą i pozostawić na ok. jedną godzinę .
Następnie odlać wodę i ryż zalać dwoma szklankami wody mineralnej. Przelać do
płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć
pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić
nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. .w tym czasie nie
wolno do niego zaglądać ,Następnie ryż wymieszać z solą, szczyptą cukru oraz
2 - 3 łyżeczkami octu ryżowego (według swojego smaku). 1 łyżeczką sosu
sojowego.Można ryż przygotować dzień wcześniej Ostatnio pojawił się w supermarkecie gotowy sos ,jeszcze go nie wypróbowałam :( Najważniejszy jest
sposób przyrządzenia ryżu,
2.rybę lub inne dodatki kroimy w paseczki cienkie
Obkładamy nori ryżem
zostawiając kolo 1/4 nori bez ryżu. , odwracamy nori
ryżem do maty i wodorostem bez ryżu do dołu (w naszą stronę).
Składniki układamy bezpośrednio na wodoroście dość blisko dolnej
krawędzi nori - ważne jest, żeby zostawić tylko tyle nori poniżej
położonych składników, żeby przykryć nim składniki, nori po zawinięciu
nie może wystawać dalej niż składniki. Dalej standardowo zwijamy rolkę
od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość.
Kroimy na mniejesze kawałki, robimy dekoracje z kawioru, łososia i sezamu
Nie polecam rozbierania maków na czynniki pierwsze
smak nie jest dobry.
1 komentarz:
Mariolka nie ma żadnego problemu z wyjmowaniem...one praktycznie same wychodza z blachy:-)
A suszi jeszcze nie próbowałam...wszystko przede mną:-)
Prześlij komentarz