Tort wiśniowy ze Szwartzwaldu
Uwielbiam piec torty dla rodziny i znajomych, jeden z moich ulubionych na który serdecznie zapraszam
Przygotowanie: 1 godzina
Przygotowanie: 1 godzina
Składniki na 8 porcji
Etapy przygotowania- 4 jajka
- Margaryna Kasia 100g
- 5 łyżek wiśniówki
- mąka pszenna 50 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- orzechy laskowe (mielone) 150 g
- masło do natłuszczenia formy
- śmietana (słodka) 500 g
- wiśniówka 125 ml
- wiśnie (ze słoika) 750 g
- wiórki czekoladowe (grube) 80 g
- cukier 100 g
- czekolada (ciemna) 150 g
- skrobia pszenna (krochmal pszenny) 50 g
- sól
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Jajka wymieszać z cukrem na kremową masę. Czekoladę (ciemną) pokruszyć na drobne kawałki, roztopić wraz z dwiema łyżkami wody. Jednocześnie stopić masło, a następnie ochłodzić.
Margarynę Kasię rozpuszczoną czekoladę i wiśniówkę (5 łyżek) dodać do masy jajecznej. Mąkę, proszek do pieczenia i skrobię wymieszać. Orzechy prażyć na suchej patelni na jasnobrązowy kolor. Mieszankę mączną przesiać, wraz z orzechami i dodać do masy jajecznej.
Następnie do formy o średnicy 24 cm włożyć ciasto i piec w temperaturze 190 st. oC 45 minut. Po upieczeniu należy ostudzić spód tortowy i dwukrotnie przekroić go w poprzek. Śmietanę z cukrem wanilinowym ubić na pianę
Warstwy tortu nasączyć wiśniówką (125 ml). Na dwie dolne części nałożyć śmietanę. Warstwy śmietany powinny mieć około 1 cm wysokości. Wiśnie rozmieścić na śmietanie lekko wciskając. Warstwy tortu poukładać jedna na drugiej. Wierzch i boki tortu ozdobić resztą śmietany i wiórkami czekoladowymi.
3 komentarze:
Fajny przepis. Na pewno wypróbuję :)
Życzę powodzenia w blogowaniu.
Przepis ok, ale dodaj zdjęcie...
Prześlij komentarz