Faworki i róże karnawałowe
Zima to czas na różne pyszności smażone. Od dawna chodziły za mną róże karnawałowe i faworki, a ze pogoda sprzyja tego typu wypiekom. Zapraszam na bardzo pyszne faworki różyczki :)
Składniki:
·
1 kg mąki
·
15 dag cukru pudru
·
10 żółtek
·
szklanka gęstej słodkiej śmietany
·
50ml spirytusu
·
szczypta soli
·
olejek arakowy
·
konfitura wiśniowa
·
1,5 kg smalcu
Jak
zrobić:
Na
stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, sól,
aromat, spirytus i zagniatamy ciasto. Następnie ok. 20 min raz koło
razu, zbijamy je drewnianym wałkiem, tak by uzyskało jednolitą konsystencję
było napowietrzyło. Ubite ciasto przykrywamy ściereczką 1-3 godz trzymamy w chłodny miejscu .Porcjami rozwałkowujemy na
jak najcieńsze placki. Z placków wykrawamy kółeczka o średnicy 5,4 i3 cm (taką samą liczbę kółek każdej
wielkości).Brzegi kółek nacinamy w kilku miejscach, a środki smarujemy
białkiem .Nakładam kółka na siebie, zaczynając od największego, mocno
przyciskamy palcem w środku, by się skleiły Wrzucamy po kilka róż na rozgrzany
w szerokim rondlu tłuszcz i króciutko smażymy z obu stron na jasno złoto .Następnie
delikatnie, by się nie połamały, przekładamy je na półmisek lub paterę .W
środek każdej różyczki władamy konfiturę Posypujemy cukrem
pudrem waniliowym kiedy są jeszcze ciepłe.
Smacznego
2 komentarze:
Wspaniałe prezentowały się te różne. Miło z Twojej strony, że je dla nas przywiozłaś.
Pozdrawiam!
Róże wyglądają apetycznie:)
Zapraszam do mnie na ciasteczka herbaciane z nutą pomarańczy;) http://waniliowababeczka.blogspot.com/2012/03/ciasteczka-herbaciane.html
Prześlij komentarz