Śmietankowe babeczki
Nagrodzony przepis konkursowy od katarzyna242
Składniki:
- 20 dag mąki
- 10 dag. masła
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru
- skórka cytrynowa
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 łyzka maki
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
Z
mąki, masła, 2 łyżek cukru, śmietany i skórki cytrynowej szybko
zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na min, godzine do
schłodzenia.
1 łyżkę maki wymieszać z żółtkami, śmietaną 30% i
3 łyżkami cukru. Podgrzewać na parze lub na minimalnym ogniu cały czas
ubijająć, aż masa zgęstnieje.Ostudzić.
Ciasto wyjąć z
lodówki, rozwałkować i wycinać kółka, którymi wylepić natłuszczone
foremki na babeczki.Do środka każdej babeczki włożyc trochę kremu i
przykryć plasterkiem ciasta w kształcie serduszka lub gwiazdki:)(lub
dowolny inny kształt)
Piec w temp 180 stopni do zarumienienia na jasnozłoty kolor(ok 20-25 min).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz