Walentynkowe babeczki z malinami
Nagrodzony przepis konkursowy od Hanny G.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 0,5 kg mrożonych malin
- opakowanie dowolnej galaretki
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy cukier, sól i margarynę. Wszystkie składniki należy posiekać na kawałeczki. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Jeśli nie będzie chciało się skleić możemy dodać łyżkę śmietany. Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości. Przy pomocy foremek wykrawamy koła i wylepiamy nimi foremki. Ciasto babeczek nakłuwamy lekko widelcem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 30 minut.
Aby przygotować nadzienie gotujemy budyń zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, dodając płaską łyżkę mąki pszennej i mąki ziemniaczanej. Dobrze mieszamy, by nie powstały gródki. Wszystko razem wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając. Galaretkę przygotowujemy w 3/4 podanej na opakowaniu ilości wody.
Gdy babeczki wystygną nakładamy do każdej porcję ciepłego budyniu i układamy owoce. Zostawiamy, aż budyń wystygnie. Następnie nakładamy na owoce już prawie stężałą galaretkę.
Jeżeli pozostanie nam trochę budyniu, nakładamy go do foliowego woreczka, od którego odcinamy minimalnie jeden róg. Wyciskamy budyń wokoło babeczki tworząc dekoracyjne wzory.
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy cukier, sól i margarynę. Wszystkie składniki należy posiekać na kawałeczki. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Jeśli nie będzie chciało się skleić możemy dodać łyżkę śmietany. Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości. Przy pomocy foremek wykrawamy koła i wylepiamy nimi foremki. Ciasto babeczek nakłuwamy lekko widelcem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 30 minut.
Aby przygotować nadzienie gotujemy budyń zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, dodając płaską łyżkę mąki pszennej i mąki ziemniaczanej. Dobrze mieszamy, by nie powstały gródki. Wszystko razem wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając. Galaretkę przygotowujemy w 3/4 podanej na opakowaniu ilości wody.
Gdy babeczki wystygną nakładamy do każdej porcję ciepłego budyniu i układamy owoce. Zostawiamy, aż budyń wystygnie. Następnie nakładamy na owoce już prawie stężałą galaretkę.
Jeżeli pozostanie nam trochę budyniu, nakładamy go do foliowego woreczka, od którego odcinamy minimalnie jeden róg. Wyciskamy budyń wokoło babeczki tworząc dekoracyjne wzory.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz