Tort walentynkowe serce
Moje urodziny wypadają kilka dni przed walentynkami. Dlatego staram się połączyć walentynki z urodzinami i tak powstał tort walentynkowy serce :)
Składniki
Biszkopt czekoladowy
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki kakao
Rolada
- 10 dag mąki krupczatki lub tortowej
- 15 dag cukru pudru
- 5 żółtek
- 7 białek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu (pół na pół z wodą)
Masa wiśniowa
- 150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)
- 2 budynie
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 ml likieru wiśniowego
- 700 g wiśni świeżych, zamrożonych
- Bita śmietana
- 1 l śmietany kremówki (30%) na przełożenie ibienie
- 1 szkl cukru pudru
- 4 smietan fix
- poncz wiśniowy
- rurki czekoladowe
- rurki zwykłe
- truskawki
- wiśnie kandyzowane.
- serduszka czekoladowe
BISZKOPT CIEMNY
Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 o C ok. 30-40 min.
Rolada
Żółtka utrzeć z cukrem dodając ocet. Na żółtka wyłożyć ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Masę wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę (na duży piekarnik), wyłożoną papierem do pieczenia. wyrównać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni
Kiedy wystygnie wyciąć formą z serca serce następnie posmarować kremem i zalać gęstą galaretką.
Masa wiśniowa
Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygnięcia.
Bit śmietana
Ubić śmietanę podać cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i sok z cytryny
Wykonanie tortu:
Przekroić biszkopt na trzy krążki.
Pierwszy nasączyć ponczem wiśniowym wylać na niego masę wiśniową i wyłożyć bitą śmietanę. Przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem , bita śmietana, kolejny krążek bita śmietana lekko przyciskając. Na środek położyć serce na nim ułożyć pokrojone truskawki zalać galaretką bardzo gęstą. Boki tortu na przemian ozdobić rurkami zwykłymi i czekoladowymi.
Smacznego :)
3 komentarze:
Wspaniały wypiek do świętowania :-) Spóźnione wszystkiego najlepszego!
wygląda świetnie, uwielbiam torty z truskawkami:) zapraszam do wystawienia jednej z Twoich pyszności w konkursie, który właśnie zaczął się na moim blogu. pozdrawiam
ojej bardzo dziękuje za miłe słowa już biegnę :)
Prześlij komentarz