Warstwowa sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną
Kilka dni temu dostałam do testowania bakalie firmy Bakal muszę przyznać są najwyższej jakości. Byłam ciekawa jak będą się komponować z rybami wybrałam śledzia najbardziej znaną rybę. Oglądając różne inspiracje zdecydowałam się zrobić sałatkę warstwową śledziową. z kaparami i żurawiną
Składniki
- 2 filety śledziowe
- 1 strąk czerwonej papryki
- 1 cebula
- 1 cebula czerwona
- 1 ogórki konserwowe
- pęczek koperku
- kapary
- suszona żurawina
- cytryna
- oliwa z oliwek
Wykonanie
Filety opłukać zimną wodą pokroić w kostkę włożyć do miski, skropić oliwą
z oliwek i cytryną odstawić na 12
godzin.
Paprykę rozkroić
na pól oczyścić z
nasion i białych włókien
Pokroić w drobną kostkę, cebulę i
ogórki obrać drobno pokroić w kostkę.
Sałatkę układać warstwami w misce. Ja użyłam kieliszek.
Na dno układamy pokrojoną paprykę
następnie warstwę śledzi, cebulę czerwoną,
śledzie, ogórek, cebulę białą, śledzie. Na wierzch kapary i suszona żurawina.
Skropić oliwą z oliwek, wersja
bardziej kaloryczna z majonezem ( taką uwielbia moja Mama ).
Zrobić dekorację z kopru i skórki z
cytryny.
Strzałem w 10 okazało się dodanie
żurawiny firmy Bakal i kaparów z firmy Ole!.
Dzięki tym dwóm dodatkom bardziej
został podkreślony smak sałatki.
Polecam Wam żurawinę z firmy Bakal.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz