Tatar ze śledzi
Dziś przeglądałam swoje archiwum kulinarne, moją uwagę zwróciła broszurka z 2005 roku, wydana przez moje gotowanie "Najlepsze dania na przyjęcia". Mam nadzieję w najbliższym czasie, zrobić wszystkie przepisy z modyfikacjami.
Dziś zapraszam na tatara ze śledzia z produktami regionalnymi.
Składniki
- 4 filety śledziowe
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 cebula czerwona
- 3 ogórki konserwowe
- pęczek koperku
- kapary
- cytryna
- oliwa z oliwek
Wykonanie
Filety opłukać zimną wodą, pokroić w
kwadraty 2 cm włożyć do miski.
Skropić oliwą z oliwek i cytryną
ostawić na 12 godzin. Następnie osączyć posiekać
w kostkę.
Paprykę rozkroić na pół, oczyścić z
nasion i białych włókien, pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i ogórki obrać, pokroić w
drobną kostkę.
Śledzie wymieszać z papryką
ogórkami i cebulą. Skropić jeszcze raz oliwą i sokiem z
cytryny.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać.
Z masy warzywno-śledziowej, uformować
(nie)wielkie porcje.
Udekorować gałązkami kopru, kaparami i
ewentualnie rodzynkami.
3 komentarze:
Fajnie to wygląda. I choć śledzi nie jadam i nie przygotowuję, to pewnie mój Połówek byłby zachwycony takim śledziowym daniem.
W takim razie jak będziesz w moich stronach zapraszam na zwiedzanie Szydłowca i poczęstunek :)
Mariola, Szydłowiec mamy już zwiedzony :-) Fajne miasteczko, bardzo podoba mi się Rausz. Mój Zielonooki jest z Radomia, więc bywam tam od czasu do czasu z wizytą u teściowej, szwagierki i znajomych :-)
Prześlij komentarz