wielkanocny wieniec z kury wiejskiej
Kilka dni temu dostałam od rodziny kurczaka wiejskiego. Pomysłów do jego wykorzystania było wiele ale zdecydowałam się na rosół zaś z mięsa i wywaru postanowiłam zrobić galaretkę testując po raz kolejny żelatynę marki Gellewe. Dawno temu kupiłam żelatynę innej marki która z nazwy była żelatyną nic po za tym z galaretki zrobiła się zupa :)
Składniki
- 1 kurczak wiejski duzy
- 1 mały seler
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 nieduża upieczona na suchej patelni cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- liście laurowe
- ziele angielskie
- 1 rosołek wołowy Knorr
- 1 puszka groszku konserwowy
- 4 jajka
- 1 żelatyna
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie
Umyć kurczaka włożyć do dużego
garnka zagotować wyjąć mięso umyć jeszcze raz w zimnej wodzie.dzięki temu rosół będzie klarowny Włożyć do garnka zalać zimną wodą dodać przyprawy,warzywa i od chwili
zagotowania gotować jeszcze dwie godziny. Gdy mięso jest zupełnie
miękkie dodać rosołek wołowy ( wywar ma lepszy smak i kolor )wyjąć
z rosołu i póki gorące obrać z kości. Rosół bardzo staranie
przecedzić marchewkę pokroić w plasterki. Ugotowane na twardo
jajka ostudzić w zimnej wodzie obrać i przekroić nożem na
plasterki. Zagotować rosół włożyć pokrojone mięso wsypać żelatynę
zrobiona według przepisu
Foremkę do babki z kominkiem opłukać
zimną wodą ułożyć na dnie marchewkę, jajko, groszek i drobno
pokrojoną natkę, mięso zalać stygnącym rosołem. Postawić w
chłodnym miejscu by galareta stężała.Przed podaniem foremkę
zanurzyć na minutę w gorącej wodzie w celu lepszego wyjęcia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz