tradycyjne jagodzianki
Uwielbiam jagodzianki, więc dziś przygotowałam dla Was małe co nieco.
Składniki
- 6 dag drożdży
- 1 szkl mleka
- 1/2 kg mąki
- 3 żółtk
- 2 jajka
- 1 szkl cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 10 dag masła
- 30 dag czarnych jagód
- szczypta soli
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, rozmieszać z połową mleka i łyżeczką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Masło stopić. Żółtka i całe jajko utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym, dodać przesianą mąkę, zaczyn, resztę mleka ( 2 łyżki odlać). Wymieszać.
Stopniowo wlewając przestudzone masło, wyrobić ciasto do chwili gdy będzie odchodziło od ręki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Jagody przebrać, opłukać, osączyć i wymieszać z cukrem ( łyżkę jagód odłożyć).
Z ciasta uformować wałek. Odcinać z niego kawałki, w dłoniach formować placuszki nakładać na nie jagody i szczelnie zalepić formując bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z odlanym mlekiem posypać cukrem. Piec 40 minut w 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz