ciasto truskawkowe z kremem waniliowym do popołudniowej herbaty i kawy
Będąc wczoraj na targu truskaweczki uśmiechały się do mnie, nie mogłam być obojętna kupiłam 1 kg za 10 zł. .Pomimo ze pochodziły z uprawy ekologicznej ich smak nie był taki jak z dzieciństwa. Pomysłów na ich wykorzystanie było wiele wybrałam bardzo szybki. A mianowicie upiekłam biszkopt z przepisu Siostry Anastazji ,zrobiłam krzem Dr Oetkera waniliowy, na wierzch pokroiłam truskawki i zalałam galaretką truskawkową
Składniki na biszkopt Siostry Anastazji
- jajka świeże 6 sztuk
- mąka pszenna 1 szklanka
- cukier kryształ do ciasta 1 szklanka
- proszek do pieczenia Dr Oetkera1 łyżeczka
- Krem waniliowy Dr Oetkera 1
- mleko .32% 300ml
- truskawki 1/2 kg
- galaretka truskawkowa 1
przygotowanie biszkoptu
Białka ubić na sztywno ,dodawać cukier
i żółtka . Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać
na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 s c około 30-40 min.
krem:
300ml mleka wlać do wysokiego naczynia wsypać krem waniliowy Dr Oetkera i miksować na najwyższych obrotach przez 5 minut
zrobić galaretkę truskawkową wg przepisu na opakowaniu.
Przekroić biszkopt na pół nasączyć ponczem ( mam zapas na ostatni zrobiłam za dużo przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku) wyłożyć krem przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć posmarować cienką warstwą kremu (galaretka nie wsiąka w ciasto} poukładać truskawki zalać galaretką. wstawić do lodówki. w celu schłodzenia
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz