Flaczki
Jedną z moich ulubionych zup są flaki, które możemy zrobić na wcześniej ugotowanym rosole.
Składniki
- 1kg opakowanie pokrojonych
obgotowanych flaków
- ½ kurczaka wiejskiego
- ½ kg
mięsa wołowego rosołowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Seler
- Por
- Cebula
- Listek laurowy
- Kilka ziaren ziela
- Pieprz czarny Kamis
- Sól Kamis
- warzywa suszone Sys
Sposób przyrządzenia
Rozmrożone flaki przegotować
przynajmniej dwa razy zmieniając wodę po
zagotowaniu.Następnie zalać wodą i gotować do miękkości. Kiedy są
miękkie odcedzić
Z
kurczaka , wołowiny, warzyw ,przypraw ugotować wywar rosołowy 2-3 litry na wolnym ogniu około 2
godziny.
Następnie wyjąc mięso i warzywa włożyć do rosołu wyparzone i ugotowane flaki., warzywa stare na tarce. Doprawić
przyprawą do zup maggi ,pieprzem czarnym
Kamis, solą i majerankiem .wsypać warzywa suszone
Doprawić tak, żeby były pikantne. Całość jeszcze gotować około 30 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz