Kapuśniak z młodej kapusty
Jakiś czas temu ugotowałam kapuśniak z młodej kapusty, zapomniałam o nim napisać aż do dziś.
Skladniki
- 1 młoda kapusta
- 1/2 kg żołądków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- suszone warzywa Sys
- pieprz kolorowy Kamis
- sól z dodatkiem ziół Kotanyi
- liście laurowe Kotanyi
- ziele angielskie Kamis
- 2 kostki rosołowe Kamis
- majeranek
wykonanie
Młodą kapustę poszatkować. Do garnka wkladamy zołądki zagotowujemy wylewany wodę i myjemy jeszcze raz zołądki. Ugotowane na pół twardo zołądki kropimy na paseczki. Do garnka wkladamy kapustkę, zołądki,warzywa zalewamy wodą. gotujemy około 30 minut . Doprawiamy przyprawami i suszonymi warzywami do smaku.
1 komentarz:
Zapach kapuśniaku zawsze przywołuje mi odległe lata dzieciństwa kiedy to babcia gotowała tę smakowitą zupkę... heh... łezka w oku...
Prześlij komentarz