zupa ogórkowa
Jedną z moich ulubionych zup jest zupa ogórkowa gotowana na mięsie ponieważ zupa bez mięsa to nie zupa :)
Do przygotowania zupy ogórkowej potrzebujemy
- 1/2 kg żeberek wieprzowych
- 5 ziemniaków
- 5 kiszonych ogórków
- 1 marchewka
- kawałek pietruszki
- 1/2 cebuli
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- pieprz Kamis
- sól
- natka pietruszki
- 0,2 l śmietany
- 1 łyżka mąki
wykonanie
Umyć żeberka włożyć do garnka zalać wodą, zagotować następnie gotować na wolnym ogniu do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć wrzucić seler,marchewkę, pietruszkę. i ziemniaki gotować około 20 minut .Cebulę opiec dodać do zupy wraz ze startymi ogórkami i zielem angielskim dalej gotować . Kiedy ziemniaki będą miękkie przyprawić zupę gotować jeszcze 5 minut.Śmietanę rozmieszać z mąką rozprowadzić niewielką ilością wywaru wlać do gotującej zupy posypać posiekaną natką pietruszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz