Tatar z polędwicy wołowej
Dla moich bliskich dziś przygotowałam tatara z polędwicy wołowej na który serdecznie zapraszam.
Podstawą dobrego tatara jest jakość mięsa, powinno pochodzić ze znanego źródła. Ja kupuję od jednego handlowca który ma zawsze świeże i najwyższej jakości, od kilku lat u niego się zaopatruje w mięso. Tatara możemy zrobić z innej części wołowiny np legawy tj polędwicy żydowskiej lub wołowiny bez kości. Cena polędwicy jest dość wysoka ale pół kilograma to nie jest zbyt duży wydatek. 1 kg polędwicy 50-70 zł zaś wołowiny około 30 zł
Podstawą dobrego tatara jest jakość mięsa, powinno pochodzić ze znanego źródła. Ja kupuję od jednego handlowca który ma zawsze świeże i najwyższej jakości, od kilku lat u niego się zaopatruje w mięso. Tatara możemy zrobić z innej części wołowiny np legawy tj polędwicy żydowskiej lub wołowiny bez kości. Cena polędwicy jest dość wysoka ale pół kilograma to nie jest zbyt duży wydatek. 1 kg polędwicy 50-70 zł zaś wołowiny około 30 zł
składniki
- 1/2 kg polędwicy wołowej lub innego mięsa bez kości
- 3 ogórki kiszone najlepsze są domowej roboty
- 2 cebulki
- kilka kaparów Ole
- pieprz czarny Kamis
- sól morska Kamis
- przyprawa maggi Winiary
- 5 małych jajek
- oliwa z oliwek
sposób przygotowania
Polędwice myjemy i mielimy w maszynce można też posiekać ja polecam mielenie.
Ogórki kiszone i cebulkę kroimy w drobną kostkę.
Zmieloną polędwicę doprawiamy do smaku solą, pieprzem maggi i oliwą z oliwek. Specjalnie nie pisze ile należy użyć przypraw ponieważ każdy indywidualnie doprawia według własnego gustu.
Bierzemy w dłoń niedużą kulkę mięsa formujemy w dłoni okrąg z wgłębieniem na jajko. Oddzielamy jajko od białka i delikatnie wkładamy żółtko do wgłębienia. Obok tatara układamy pokrojona w kostkę cebulkę i ogórki i kapary jeśli ktoś lubi.
Podajemy zaraz po zrobieniu ponieważ jest to przekąska która nie może leżeć, jest zrobiona z surowego mięsa, jajka łatwo o zatrucie. Pamiętacie o tym.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz