Jagodzianki
Na targu pojawiły się pierwsze w tym roku jagody nie mogłam przejść obok nich obojętnie, Kupiłam i tak plany sobotnie musiały ulec zmianie. W planach był sernik i rolada z kremem a tak przygotowałam sernik i jagodzianki na które serdecznie zapraszam. Jedną z mich ulubionych autorek książek kulinarnych jest siostra Anastazja z jej przepisu skorzystałam robiąc jagodzianki . Z uwagi na nowość którą od jakiegoś czasu testuję jagodzianki przygotowałam na papierze saga który jest super w mojej kuchni zajmuje teraz czołowe miejsce.
składniki
- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 1/2 kostki margaryny maestra
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki cukru kryształu lub zamiennie cukier palmowy
- 2 szklanki mleka
- 5-6 żółtek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 litr jagod
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki cukru
- cukier perlisty
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
Przesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Ja zamiast cukru użyłam cukru palmowego który nadał niepowtarzalny smak.A tę nowość możecie kupić w kuchnia świata Margarynę Maestra stopić na patelni. Do tej pory używałam różnych firm ale ta jest rewelacyjna tym bardziej iż przeznaczona do ciast drożdżowych Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.
Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość
dwukrotnie.
Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego można robić rogaliki, bułeczki z jabłkami, bułeczki z serem (masa serowa jak na sernik), bułeczki z makiem. i jagodzianki
Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego można robić rogaliki, bułeczki z jabłkami, bułeczki z serem (masa serowa jak na sernik), bułeczki z makiem. i jagodzianki
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia.
Jagody umyć osuszyć przełożyć do miski dodać cukier i bułkę tarką wymieszać.
Z mąki, cukru pudru i masła zrobić kruszonkę.
W środku wyrośniętej bułeczki zrobić pałką wgłębienia, nałożyć nadzienie jagody robić bułeczki i posmarować roztrzepanym jajem posypać kruszonką i cukrem perlistym
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.
1 komentarz:
Witam serdecznie.
Super przepis, pyszności, mniam.
Dziękuję.
Piękne zdjęcia.
Moje bułeczki wyszły tak samo pysznie,jak te na zdjęciu, bo już lepiej zrobić się nie da.
Lubię kruszonkę na bułce i cukier perlisty.
Nie lubię lukrowanych, które się lepią do rak.
Dlatego tym bardziej polecam. Mniam jeszcze raz.
Dana
Prześlij komentarz