Ptysie
Sezon ptysiowy, uważam za otwarty. :-)
Do przygotowania ptysiów, potrzebujemy następujące składniki
Do przygotowania ptysiów, potrzebujemy następujące składniki
- 2/3 margaryny
- 1 1/2 szkl wody
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oeatkera
- 400ml mleka 3.2%
- 1 krem budyniowy Dr Oeatkera
- 5 jajek
- Laska wanilii od Kotanyi.
Wlewamy
wodę do garnka wkładamy margarynę. Po zagotowaniu dodajemy mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy aż powstanie gęste
ciasto mieszamy by ciasto się nie przypaliło. gotujmy aż
powstanie jednolita masa.
Po ostudzeniu masy wbijać po jednym jajku i ucierać. Blachę wykładamy papierem do pieczenia na którym za pomocą dekoratora formujemy ptysie.Pieczemy w
temp 200 stopni 40-45 minut .
Krem.
Ugotować według przepisu ostudzić. Miękką margarynę utrzeć z ugotowanym kremem dodać wanilię aby był smak bardzo waniliowy. Ptysie przekroić na pół i napełnić kremem. Posypać cukrem pudrem, można ptysie schłodzić.
Krem.
Ugotować według przepisu ostudzić. Miękką margarynę utrzeć z ugotowanym kremem dodać wanilię aby był smak bardzo waniliowy. Ptysie przekroić na pół i napełnić kremem. Posypać cukrem pudrem, można ptysie schłodzić.
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz