sernik królewski na podwieczorek


 

Moja rodzina uwielbia serniki i bardzo często dla nich przygotowuje serniki i za każdym razem wychodzi inaczej a robię według  jednego przepisu. 
Od  kilku  dni jestem  w posiadaniu papieru Saga, który przetestuję robiąc mój ulubiony sernik.
Składniki 
na  masę serową 
1 kg  sera chudego homogenizowanego
5 jajek
1  Fix do sernika  Dr Oetkera
1  aromat waniliowy  Dr Oetkera
 5 łyżek  cukru palmowego  lub1 1/3 szklana cukru
1/szkl cukru 
100 mleka
 na kruchy spód
1/2  kostki masła
 1 1/2 szkl maki
1 łyżeczka  proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
1 jajko
1/2 kostki   margaryny     ciast kruchych   Maestra
2   galaretki 

 Dla wielu z Was  cukier  palmowy  to coś  nowego,  czego nie  możemy spotkać w   osiedlowym   sklepie. Ale  można  go kupić w miejscu zwanym  Kuchnie Świata
U   mnie  się  sprawdził   bardzo  mam nadzieję ze  u Was również jest bardzo   zdrowy .

wykonanie
Przesianą  mogę wysypać  na stolnicę wymieszać z  proszkiem do pieczenia, dodać  margarynę,  cukier i jajko  zagnieść  ciasto. Tortownicę wykładamy papierem  na  nią  rozkładamy ciasto   kruche,nakłuwamy widelcem posypujemy   bułką   tarką   władamy do  zamrażalki na pol godziny 

 Masa  serowa
Masło   rozpuszczamy w  rondelku odstawiamy do   przestygnięcia.
Białka oddzielić od  żółtek,ubić  pianę  na sztywno dodając pod koniec   ubijania  1/3 szkl  cukru.Twaróg, żółtka, mleko,cukier palmowy aromat i cukier waniliowy,Sernik-Fix ,ostudzone  masło dokładnie zmiksować. Dodać  ubitą  pianę z  białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać  na przygotowaną  wcześniej ciasto.

Wstawić  do   rozgrzanego  piekarnika .Sernik piec w  temp 180stopni przez około 60-70 min. Kiedy sernik będzie upieczony pozostawić w środku  przez około 20  minut oczywiście  wyłączamy piekarnik

 W  500 ml wody    rozpuścić   dwie   galaretki.
 Tężejącą  galaretkę wylać   na zimny sernik  pozostawić  do zastygnięcia  najlepiej na  noc.
Sernik jest   bardzo puszysty  lekki w smaku .


Papier Saga   po raz kolejny   mnie zachwycił :) 

Brak komentarzy: