sernik królewski na podwieczorek
Moja rodzina uwielbia serniki i bardzo często dla nich przygotowuje serniki i za każdym razem wychodzi inaczej a robię według jednego przepisu.
Od kilku dni jestem w posiadaniu papieru Saga, który przetestuję robiąc mój ulubiony sernik.
Składniki
na masę serową
1 kg sera chudego homogenizowanego
5 jajek
1 Fix do sernika Dr Oetkera
1 aromat waniliowy Dr Oetkera
5 łyżek cukru palmowego lub1 1/3 szklana cukru
1/szkl cukru
100 mleka
na kruchy spód
1/2 kostki masła
1 1/2 szkl maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
1 jajko
1/2 kostki margaryny ciast kruchych Maestra
2 galaretki
Dla
wielu z Was cukier palmowy to coś nowego, czego nie możemy
spotkać w osiedlowym sklepie. Ale można go kupić w miejscu zwanym
Kuchnie Świata
U mnie się sprawdził bardzo mam nadzieję ze u Was również jest bardzo zdrowy .
wykonanie
Przesianą mogę wysypać na stolnicę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier i jajko zagnieść ciasto. Tortownicę wykładamy papierem na nią rozkładamy ciasto kruche,nakłuwamy widelcem posypujemy bułką tarką władamy do zamrażalki na pol godziny
Masa serowa
Masło rozpuszczamy w rondelku odstawiamy do przestygnięcia.
Białka
oddzielić od żółtek,ubić pianę na sztywno dodając pod koniec
ubijania 1/3 szkl cukru.Twaróg, żółtka, mleko,cukier palmowy aromat i cukier
waniliowy,Sernik-Fix ,ostudzone masło dokładnie zmiksować. Dodać
ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na
przygotowaną wcześniej ciasto.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika
.Sernik piec w temp 180stopni przez około 60-70 min. Kiedy sernik
będzie upieczony pozostawić w środku przez około 20 minut oczywiście
wyłączamy piekarnik
W 500 ml wody rozpuścić dwie galaretki.
Tężejącą galaretkę wylać na zimny sernik pozostawić do zastygnięcia najlepiej na noc.
Sernik jest bardzo puszysty lekki w smaku .
Papier Saga po raz kolejny mnie zachwycił :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz