Zeberka z cebulką
Ze słodyczy najbardziej lubię mięso, a że dawno nie było żeberek pomyślałam, że może by tak sobie przypomnieć smak żeberek. Nie pozostało nic innego jak wybrać się na zakupy kupić produkty, z których można przygotować żeberka z cebulka.
składniki
2 kg żeberek
4 cebule
na marynatę
6 łyżek oleju
2 łyżki kminu rzymskiego Royal
2 łyżki Tandari Masala Royal
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
sok z 1/2 szt cytryny
zioła tymianek, majeranek
wykonanie
Żeberka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki, posmarować marynatą pozostawić na noc w lodówce.
Do garnka rodzinnego Delimano wlewamy 2 łyżki oliwy. W drugiej patelni grillowej opiekamy żeberka następnie układamy w garnku rodzinnym na przemian z cebulą, polewamy marynatą i dusimy do miękkości. Podczas duszenia obracamy i polewamy sosem, który się wytworzył, chociaż nie jest to konieczne, chyba robię to bardziej z przyzwyczajenia. Jak pisałam wcześniej w garnku rodzinnym Dalimano, nic się przypala co ma duże znaczenie kiedy mamy w kuchni wiele pracy.
Podajemy z ziemniakami i bukietem surówek
Od niedawna testuję przyprawy firmy Royal. Kmin rzymski dość dawno znam, jest bardzo dobrym dodatkiem do różnych marynat. Nowością w mojej kuchni jest przyprawa Tandari Masala jest pikantna w smaku, trochę podobna do curry, idealna do dań kuchni indyjskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz