Chłodnik bułgarski "Tarrator"
Nigdy nie robiłam chłodnika w ten weekend odważyłam się zrobić po raz pierwszy. W domu książek z wiedzą tajemną jest wiele dziś zdecydowałam się na "Obiady u Kowalskich" Jadwigi Kłossowskiej z której pochodzi przepis.
składniki
- 1 świeży ogórek
- 1 litr jogurtu naturalnego
- pączek młodej cebulki
- 4 ząbki czosnku
- sól
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- grzanki
wykonanie
Ogórka umyć ukrajać kilka jak najcieńszych plasterków,resztę obrać i drobniutko pokrajać posolić i pozostawić na 15 minut.W tym czasie posiekać czosnek, pokrajać cebulki w drobną kostkę razem ze szczypiorkiem i posiekać koperek. Ogórki dokładnie odsączyć,połączyć z resztą składników zalać jogurtem mieszając energicznie i wlewając po trochu olej. Chłodnik wlać na talerze i przybrać na wierzchu grzankami i koperkiem
1 komentarz:
Cudownie, muszę go zrobić
-http://heavenly-by.blogspot.com/ Pozdrowienia:)
Prześlij komentarz