Kompozycja sałat z kurkami i wołowiną
Kurki i wołowina, do tego wiśnie. Brzmi bardzo wyszukanie, smakuje wspaniale a robiło się tę sałatkę bardzo prosto. Naprawdę.
Panie Wojciechu, czapki z głów! Bo wielkiego mistrza poznać z małego dzieła.
Składniki
Panie Wojciechu, czapki z głów! Bo wielkiego mistrza poznać z małego dzieła.
Składniki
- mieszkanka sałat Fir&Easy-100g
- pieczony rostbef - kilka plastrów może być polędwica lub gotowana wołowina
- kurki oczyszczone-80g
- cebula siekana-1 łyżka
- olej słonecznikowy-1 łyżka
- oliwa z olwiek-30ml
- ocet balsamiczny-50ml
- sól morska Kamis do smaku
- cukier do smaku
- wiśnie drylowane
Wykonanie
Przygotowanie
winegretu balsamicznego
Oliwę,ocet balsamiczny i wiśnie dokładnie zmiksować. Doprawić solą i cukrem.
Przygotowanie sałatki
Kurki lekko obsmażyć z drobno posiekaną cebulą na oleju. Podlać
winegretem balsamicznym
i pozostawić do wystygnięcia. Na
talerzu
ułożyć kompozycję
sałat skropionym winegretem przygotowane
kurki i dekoracyjnie wywinięte
plastry pieczonego rostbefu lub polędwicy wołowej.
Wołowina i kurki mogą być podane na ciepło.
Autorem przepisu jest Wojciech
Pasikowski, który pokazywał nam jak zrobić tę sałatkę w czasie
warsztatów w Polskiej Akademii Kulinarnej.
2 komentarze:
Oj, myślę, że ta sałatka bardzo by mi smakowała. Uwielbiam kurki i wołowinę, a wiśniowy vinegret musiał doskonale uzupełnić ich smak... Teraz czuję, że jestem głodna i bardzo żałuję, że mnie tam nie było:(
moim zdaniem była jedną z najlepszych, polecam gorąco. Jeśli jutro uda mi się kupić kawałek rostbefu pokaże jak można przygotować. jest rewelacyjna tylko wymaga trochę czasu by ją przygotować . zdradzę tylko tyle piecze się lub gotuje w niskiej temperaturze :0
Prześlij komentarz