Pierogi z jagodami
Składniki
- 1/4 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
- 1 /2szklanki letniej wody
- wanilia Royal
- 1/2 litra jagód
- 4 łyżki cukru palmowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki margaryny Kasi
- cukier brązowy do posypania
- cukier waniliowy Kamis
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić
jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2
mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć jagody , złożyć na pół i dobrze zlepić
brzegi pierogów.
Nadzienie
Umyć jagody wsypać do miski, dodać
cukier waniliowy, cukier palmowy, który pochodzi z kuchnia świata i bułkę
tartą, wymieszać. Cukier palmowy jest idealny do farszów owocowych.
Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną
wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min.
na wolnym ogniu.
Podawać polane rozpuszczoną Kasią
posypane cukrem brązowym. Zrobić dekoracje z mięty i jagód
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz