Pikantna sałatka z awokado z parowaną w winie solą winegretem miodowo -musztardowym
Niepozorna ryba ale sałatka wyszła super!
Składniki
- sola filet-200g
- wino białe wytrawne -30 ml
- czosnek do smaku
- sól morska Kamis do smaku
- Majonez -10g
- awokado-1szt
- czerwona cebula siekana-20g
- chili-1/3szt
- pasta curry zielona-5g
- kolendra siekana-1 łyżka
- oliwa z oliwek-40ml
- musztarda delikatesowa Kamis -10g
- ocet z białego wina-20ml
- miód -10g
- mieszanka salat Fit&Easy-100g
- Papier do gotowania i smażenia Saga
Wykonanie
Przygotowanie winegretu
Oliwkę,musztardę,ocet i miód dokładnie
zmiksować.Doprawić do smaku.
Przygotowanie soli
Filety z soli przyprawić solą i czosnkiem . Zawinąć szczelnie w papier
do smażenia z winem. Gotować lub
smażyć kilka minut. Po wystudzeniu
lekko rozgnieść widelcem z majonezem.
Przygotowanie sałatki
Awokado obrać i pokroić w kostkę . Dodać cebulę,pastę
curry,siekaną kolendrę i chili. Doprawić solą dokładnie
wymieszać z
częścią oliwy. Sałatkę z awokado
i rozdrobioną solą
kolejno
formować w krążki. Podawać z bukietem
sałat polaną winegretem.
Autorem przepisu jest Wojciech
Pasikowski, który pokazywał nam jak zrobić tę sałatkę w czasie
warsztatów w Polskiej Akademii Kulinarnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz