Bukiet sałat z owocami i krewetkami
Krewetki, owoce, szalona kombinacja? Nie! Super smaczne zestawienie. Wierzcie nam. Proste w przygotowaniu, nawet ja nie miałem problemu z usmażeniem krewetek.
Całość pycha! A jak ktoś nie lubi owoców morza to krewetki można zastąpić tuńczykiem, tak jak zrobiła to Moleczka. :)
Całość pycha! A jak ktoś nie lubi owoców morza to krewetki można zastąpić tuńczykiem, tak jak zrobiła to Moleczka. :)
Składniki
- mieszkanka sałat Fit&easy-150g
- krewetki16/20 ogony-10szt
- wino białe wytrawne do skropienia krewetek
- przyprawa do ryb Kamis do smaku
- filety z pomarańczy i grejpfrutów-150g
- obrane i pokrojone w cząstki kiwi -1szt
- truskawki
- bez szypułek-6szt
- oliwa z oliwek -30ml
- ocet z białego wina -20 ml
- musztarda delikatesowa Kamis
- sól morska Kamis i pieprz Kamis do smaku
- listki melisy posiekane 1 łyżka
- listki melisy do dekoracji
- Papier do gotowania i smażenia Saga
Wykonanie
Oliwę,ocet i musztardę dokładnie
wymieszać. Doprawić solą i pieprzem
do smaku
Przygotowanie sałatki
Obrane krewetki doprawić przyprawą, skropić
winem,zawinąć w papier i
smażyć kilka minut. Mieszankę sałat wymieszać z
winegretem i
ułożyć na talerzu. Dookoła ułożyć
owoce. Na sałatkę ułożyć
krewetki i listki ziół.
Krewetki mogą być podane na ciepło i zimno.
Autorem przepisu jest Wojciech
Pasikowski, który pokazywał nam jak zrobić tę sałatkę w czasie
warsztatów w Polskiej Akademii Kulinarnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz