Bliny gryczane z kawiorem lub śledziem
Tradycja nakazuje jeść bliny podczas wielkiego postu.
Symbolizują pożegnanie zimy i początek wiosny. Dodatki do nich mogą
być słodkie lub kwaśne, najczęściej jest to śmietana z kawiorem lub
śledzie.
Składniki
- 25 dag mąki gryczanej
- 1 szkl mleka
- 2 jajka
- 2 dag drożdży
- olej do smażenia
- sól
- kawior
- śledzie
- kwaśna śmietana
- musztarda
Przygotowanie
Mąkę rozmieszać z mlekiem dodać roztrzepane jajka, rozkruszone
drożdże i sól. Dodać tyle wody by masa miała konsystencję gęstej
śmietany. Dodać musztardę. Odstawić ciasto na 30 minut by podrosło.
Następnie na
rozgrzanym tłuszczu usmażyć z obu stron cienkie, okrągłe bliny o
średnicy nie większej niż 10 cm. Ułożyć na talerzu przybrać
śmietaną, kawiorem albo
śledziami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz