Chleb na serwatce

Przepis na pieczenie chleba wg. 'Kosowskiej kuchni jarskiej' z 1929 roku z Wydawnictwa M, Arcta w Warszawie
  • 3 litry mąki pszennej
  • 1 1/2 - 2 litry serwatki, maślanki lub kwaśnego mleka
  • 5 łyżek miodu lub cukru
  • 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
  • 1/2 litra mąki żytniej
  • 1/2 - 1 łyżka soli
  • mała łyżeczka sody (dwuwęglanu)

Wszystko dobrze wymieszać z mąką pszenną, następnie dać sodę rozpuszczoną w malej ilości cieplej wody. Jeśli ciasto zbyt rzadkie, dodać żytniej mąki tyle, ile będzie potrzeba do zrobienia ciasta. Wyrabiać okrągłe chleby, pomazać jajem i piec w dobrze gorącym piecu 1 1/2 godziny.

Dobrze jest pokosztować ciasto, aby nie miało ługowatego smaku sody; w takim razie dodać jeszcze serwatki, a gdy smak kwaśny przeważa - to trochę sody.

4 komentarze:

konkurs kulinarny sałatki pisze...

wspaniały przepis na chleb!

babcia1 pisze...

Litr mąki to ile będzie na kilogramy przeliczyć?

babcia1 pisze...

po pierwsze zastanawia mnie że tu nie ma ani drożdży ani zakwasu i chlebki nie mają rosnąć przed pieczeniem a taka fotka cudna że aż mam wielką ochotę go upiec ..tylko nie wiem czy dobrze rozumiem że piec trzeba półtore godziny?

Kulinarne pyszności Molki pisze...

Litr mąki w przeliczeniu na gramy to 680g /Pozdrawiam życzę powodzenia:)