Chleb na serwatce
Przepis na pieczenie chleba wg. 'Kosowskiej kuchni jarskiej' z 1929 roku z Wydawnictwa M, Arcta w Warszawie
Wszystko dobrze wymieszać z mąką pszenną, następnie dać sodę rozpuszczoną w malej ilości cieplej wody. Jeśli ciasto zbyt rzadkie, dodać żytniej mąki tyle, ile będzie potrzeba do zrobienia ciasta. Wyrabiać okrągłe chleby, pomazać jajem i piec w dobrze gorącym piecu 1 1/2 godziny.
- 3 litry mąki pszennej
- 1 1/2 - 2 litry serwatki, maślanki lub kwaśnego mleka
- 5 łyżek miodu lub cukru
- 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
- 1/2 litra mąki żytniej
- 1/2 - 1 łyżka soli
- mała łyżeczka sody (dwuwęglanu)
Wszystko dobrze wymieszać z mąką pszenną, następnie dać sodę rozpuszczoną w malej ilości cieplej wody. Jeśli ciasto zbyt rzadkie, dodać żytniej mąki tyle, ile będzie potrzeba do zrobienia ciasta. Wyrabiać okrągłe chleby, pomazać jajem i piec w dobrze gorącym piecu 1 1/2 godziny.
Dobrze
jest pokosztować ciasto, aby nie miało ługowatego smaku sody; w takim
razie dodać jeszcze serwatki, a gdy smak kwaśny przeważa - to trochę
sody.
4 komentarze:
wspaniały przepis na chleb!
Litr mąki to ile będzie na kilogramy przeliczyć?
po pierwsze zastanawia mnie że tu nie ma ani drożdży ani zakwasu i chlebki nie mają rosnąć przed pieczeniem a taka fotka cudna że aż mam wielką ochotę go upiec ..tylko nie wiem czy dobrze rozumiem że piec trzeba półtore godziny?
Litr mąki w przeliczeniu na gramy to 680g /Pozdrawiam życzę powodzenia:)
Prześlij komentarz