mini tarty z musem malinowym




Kochani   zapraszam   na   mini tarty   jakie  przygotował   Jacek  na mój  przyjazd do Elbląga

Lista składników

  • 150 g margaryny Kasia
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka margaryny
  • 100g  miąższu Acerola czyli z wiśni
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyny 
  • Jak zrobić?


Margarynę posiekać z mąką solą i olejem i 1/3 szklanki wody. Zagnieść ciasto. Wyłożyć ciastem foremki. I wstawić do piekarnika. Wyjąć i wystudzić. Przygotowanie musu. Maliny zmiksować na gładką masę. Ubić śmietanę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. I ostudzić. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier puder. Nie przerywając ubijania wlewać mmiąższ z wiśni    i żelatynę. Na koniec dodać ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać całość. Mini tarty napełnić musem. Każdą udekorować malinowym akcentem. Odstawić do zastygnięcia musu. Schłodzone podawać. Do  przygotowania  masy owocowej  możemy wykorzystać    sezonowe owoce   np  truskawki, jagody, maliny.  Problem   pojawia się   kiedy sezon się skończył a marzy się nam smak  
 owoców.  Z pomocą  przychodzi   nam   firmahttp://www.sokizdzungli.pl/soki-1-Acai.
 która w  swojej  ofercie  ma    w asortymencie   jedyne  na polskim rynku "SuperOwoce" niepasteryzowane w formie mrożonego miąższu (pulpy, puree, sok z miąższem) bez dodatku cukru. Wyjątkowość naszej oferty – to przede wszystkim pełnowartościowy miąższ, z którego wyczarujesz nie tylko sok, ale również skomponujesz doskonały owocowy deser idealnie się  nadają do    przygotowywania kremów  owocowych. 
Wielką zaletą  jest opakowanie 100 g  które   możemy wykorzystać w całości.
 Bardzo  bardzo  pozytywnie  mnie zaskoczyło  to sposób wysyłki.Soki są wysyłamy w pojemniku termoizolacyjnym (styropianowym) w suchym lodzie (CO2).  Po raz  pierwszy   się spotkałam z  taką   formą  wysyłki  co jest ważne z wielu powodów np sanitarnych.

  Opakowania są  małe łatwo  je przechowywać w  zamrażalce.   W sprzedaży   jest wiele smaków  dzięki   temu możemy  przygotować   różne  soki ,desery i  kremy.
 Warto  wspomnieć o sposobie   przygotowania  miąższu który przechodzi proces który gwarantuje zachowanie  chemicznych właściwości i  witamin.  Miąższ pakowany jest w hermetyczne woreczki  które zapewniają   ochronę produktów   przed  działaniem   czynników zewnętrznych  
 
 
    Owoce w tym  roku były bardzo drogie  zrezygnowałam  z  zamrażania.  Co to  będzie  nie  ma  owoców  mrożonych  wypadałoby zrezygnować z  deserów  przygotowywanych  na bazie  puree z owoców.  Tak  nie  może  być. Z  pomocą   przyszła  firma Sok  z  Dżungi    która  ma w swojej ofercie  pyszne  miąższe owocowe  które zawsze  mam w zamrażalce.

1 komentarz:

Ewelina Kowalska pisze...

Wyglądają przecudnie:) Pozdrawiam