Krem z dyni z pomarańczą i wędzonym zieloną herbatą łososiem
Składniki
- 2 kg dyni
- 20 g skórki z pomarańczy
- imbir
- 4 l bulionu
- sól Kamis
- Pieprz Kamis
- Cynamon Kamis
- Łosoś lub halibut
- 20 g zielonej herbaty Dilmah
Wykonanie
Obrać i pokroić dynie piec w
piekarniku około 40 minut w temperaturze 180st, przełożyć do garnka zalać
bulionem warzywnym bądź drobiowym,następnie dodać startą skórkę z
pomarańczy,świeży imbir. Całość gotujemy około 20 minut doprawiamy do smaku
solą oraz cynamonem. Na koniec zupę miksujemy.
Łososia lub halibuta doprawiamy
solą i pieprzem zawijamy w papier SAGA na patelni rozgrzewamy zieloną herbatę
jak zacznie się dymić wkładamy rybę w papierze . przykrywamy i wędzimy około 20
minut.
Uwędzoną rybę wkładamy do zupy ( na
zdjęciu ryba innego zespołu przez pomyłkę przygarnięta przez nas ) i dekorujemy
kwaśną śmietaną
2 komentarze:
Wielka prośba o poprawienie błędu w tytule. Taki fajny blog kulinarny a ja wciąż myślę o "pomarańczom". Nie ma takiej formy w języku polskim. Pliiiiz - powinno być "pomarańczą"
Pozdrawiam
Katarzyna
To jest dokładny cytat z przepisów jakie dostałam na warsztatach dlatego nie zmieniałam ani słowa
Prześlij komentarz