Krem z dyni z pomarańczą i wędzonym zieloną herbatą łososiem






Składniki
  • 2 kg dyni
  • 20 g skórki z pomarańczy
  • imbir
  • 4 l bulionu
  • sól Kamis
  • Pieprz Kamis
  • Cynamon Kamis
  • Łosoś lub halibut
  • 20 g zielonej herbaty Dilmah
Wykonanie
Obrać i pokroić dynie piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180st, przełożyć do garnka zalać bulionem warzywnym bądź drobiowym,następnie dodać startą skórkę z pomarańczy,świeży imbir. Całość gotujemy około 20 minut doprawiamy do smaku solą oraz cynamonem. Na koniec zupę miksujemy.
Łososia lub halibuta doprawiamy solą i pieprzem zawijamy w papier SAGA na patelni rozgrzewamy zieloną herbatę jak zacznie się dymić wkładamy rybę w papierze . przykrywamy i wędzimy około 20 minut.
Uwędzoną rybę wkładamy do zupy ( na zdjęciu ryba innego zespołu przez pomyłkę przygarnięta przez nas ) i dekorujemy kwaśną śmietaną

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Wielka prośba o poprawienie błędu w tytule. Taki fajny blog kulinarny a ja wciąż myślę o "pomarańczom". Nie ma takiej formy w języku polskim. Pliiiiz - powinno być "pomarańczą"
Pozdrawiam
Katarzyna

Kulinarne pyszności Molki pisze...

To jest dokładny cytat z przepisów jakie dostałam na warsztatach dlatego nie zmieniałam ani słowa