Rolada jagodowa z masą cygaretkową


    Rolady zostały  przygotowane  na warsztatach z  Marcinem  Budynkiem.
składniki
  • masa  330ml bitej śmietany
  • 80g  pulpy   jagodowej Acai
  • 10 g żelatyny
  • 30 g wody
  • 60g  cukru
ciasto  biszkoptowe
  • 4 jaj( całe)
  • 85 g cukru
  • 50 g mąki pszenna
  • 50 g mąka ziemniaczana
ciasto  cygaretowe
  • 35 g masła
  • 35g cukru  pudru Kupiec
  • 35 białka
  • 35 g mąki pszennej

Przygotowanie
 masa  cygaretowa
Masło z cukrem  należy uplastycznić do  konsystencji śmietany,dodać  białko  następnie  barwnik  czerwony  lub inny  oraz  mąkę ,zaciągnąć ciasto. Nałożyć do papierowego rożka SAGA i nanieść odpowiedni  wzór na arkusz papieru   SAGA, włożyć do  lodówki i  przygotować  masę  biszkoptową  dopiero  jak  masa   cygaretowa zastygnie.

Masa  biszkoptowa 
Jajka z cukrem  ubić  na sztywną  pianę  dodać  obie  przesiane  mąki zaciągnąć  ciasto do odpowiedniej  konsystencji. Na niesiony  wzór masy cygaretowej  nałożyć  warstwę  biszkoptu o grubości  1 cm
  upiec  o   w piekarniku z  termoobiegiem  w temp 180 st C  około 10 minut na  złocisty   kolor. Roladę wystudzić.

Przygotowanie  masy
Ubijamy śmietanę 30% z dodatkiem  cukru, dodajemy  pulpę  owocową  Acai  całość  mieszamy.  Żelatynę zalewamy wrzątkiem  mieszamy aby nie było kryształków. Część masy śmietanowej dodajemy do  żelatyny i mieszamy, następnie  dodajemy do reszty masy i całość  mieszamy.
Na  wystudzoną  roladę  należy nanieść  masę  owocową, zawinąć w  rulon następnie schłodzić  


 Do  przygotowania  masy owocowej  możemy wykorzystać    sezonowe owoce   np  truskawki, jagody, maliny.  Problem   pojawia się   kiedy sezon się skończył a marzy się nam smak  
 owoców.  Z pomocą  przychodzi   nam   firma http://www.sokizdzungli.pl/soki-1-Acai.
 która w  swojej  ofercie  ma    w asortymencie  t jedyne  na polskim rynku "SuperOwoce" niepasteryzowane w formie mrożonego miąższu (pulpy, puree, sok z miąższem) bez dodatku cukru. Wyjątkowość naszej oferty – to przede wszystkim pełnowartościowy miąższ, z którego wyczarujesz nie tylko sok, ale również skomponujesz doskonały owocowy deser idealnie się  nadają do    przygotowywania kremów  owocowych. 
Wielką zaletą  jest opakowanie 100 g  które   możemy wykorzystać w całości.
 Bardzo  bardzo  pozytywnie  mnie zaskoczyło  to sposób wysyłki.Soki są wysyłamy w pojemniku termoizolacyjnym (styropianowym) w suchym lodzie (CO2).  Po raz  pierwszy   się spotkałam z  taką   formą  wysyłki  co jest ważne z wielu powodów. 

Brak komentarzy: