Rolada jagodowa z masą cygaretkową
Rolady zostały przygotowane na warsztatach z Marcinem Budynkiem.
składniki
- masa 330ml bitej śmietany
- 80g pulpy jagodowej Acai
- 10 g żelatyny
- 30 g wody
- 60g cukru
ciasto biszkoptowe
- 4 jaj( całe)
- 85 g cukru
- 50 g mąki pszenna
- 50 g mąka ziemniaczana
ciasto cygaretowe
- 35 g masła
- 35g cukru pudru Kupiec
- 35 białka
- 35 g mąki pszennej
Przygotowanie
masa cygaretowa
Masło z cukrem należy uplastycznić do konsystencji śmietany,dodać białko następnie barwnik czerwony lub inny oraz mąkę ,zaciągnąć ciasto. Nałożyć do papierowego rożka SAGA i nanieść odpowiedni wzór na arkusz papieru SAGA, włożyć do lodówki i przygotować masę biszkoptową dopiero jak masa cygaretowa zastygnie.
Masa biszkoptowa
Jajka z cukrem ubić na sztywną pianę dodać obie przesiane mąki zaciągnąć ciasto do odpowiedniej konsystencji. Na niesiony wzór masy cygaretowej nałożyć warstwę biszkoptu o grubości 1 cm upiec o w piekarniku z termoobiegiem w temp 180 st C około 10 minut na złocisty kolor. Roladę wystudzić.
Przygotowanie masy
Ubijamy śmietanę 30% z dodatkiem cukru, dodajemy pulpę owocową Acai całość mieszamy. Żelatynę zalewamy wrzątkiem mieszamy aby nie było kryształków. Część masy śmietanowej dodajemy do żelatyny i mieszamy, następnie dodajemy do reszty masy i całość mieszamy.
Na wystudzoną roladę należy nanieść masę owocową, zawinąć w rulon następnie schłodzić
Do przygotowania masy owocowej możemy wykorzystać sezonowe owoce np truskawki, jagody, maliny. Problem pojawia się kiedy sezon się skończył a marzy się nam smak
owoców. Z pomocą przychodzi nam firma http://www.sokizdzungli.pl/soki-1-Acai.
która w swojej ofercie ma w asortymencie t jedyne na polskim rynku "SuperOwoce" niepasteryzowane w formie mrożonego miąższu (pulpy, puree, sok z miąższem) bez dodatku cukru. Wyjątkowość naszej oferty – to przede wszystkim pełnowartościowy miąższ, z którego wyczarujesz nie tylko sok, ale również skomponujesz doskonały owocowy deser idealnie się nadają do przygotowywania kremów owocowych.
Wielką zaletą jest opakowanie 100 g które możemy wykorzystać w całości.
Bardzo bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło to sposób wysyłki.Soki są wysyłamy w pojemniku termoizolacyjnym (styropianowym) w suchym lodzie (CO2). Po raz pierwszy się spotkałam z taką formą wysyłki co jest ważne z wielu powodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz